Rezumat evaluare riscuri zona aprovizionare apa – ZPA

 

REZUMATUL EVALUARII RISCURILOR

Com. VALEA CALUGAREASCA

Jud. PRAHOVA

ZAP VALEA CALUGAREASCA

(satele Arva, Rachieri, Valea Calugareasca, Valea Larga,Valea Mantei, Valea Nicovani, Valea Poienii, Valea Popii, Valea Ursoii)

 

 

Numele localitatii: comuna VALEA CALUGAREASCA, judetul PRAHOVA

Prezentul Plan de siguranta a apei s-a intocmit pentru ZAP Valea Calugareasca avand urmatoarele sate componente: Arva, Rachieri, Valea Calugareasca (reședința), Valea Larga,Valea Mantei, Valea Nicovani, Valea Poienii, Valea Popii, Valea Ursoii

Populatie:

Zona de aprovizionare Valea Calugareasca numar de 7963 locuitori.In prezent sunt bransati la reteaua de distributie a apei potabile cca. 7077 locuitori (2691 imobile bransate din 3032 imobile existente).

Scurta descriere a sistemului de alimentare cu apa potabila:

Apa este captata din frontul de captare Rachieri, prin 5 foraje, fiind pompata intr-un rezervot tampon, din beton, subteran, cu V=100 mc. Tratarea apei se efectueaza cu clor gazos, in reteaua de alimentare a rezervorului tampon, prin dozare automata, in functie de debitul captat.

Prin intermediul unei statii de pompare, apa este aspirata din rezervorul tampon si pompata intr-un rezervor de inmagazinare amplasat pe Valea Mantei, in incinta ICDVV. Rezervorul de inmagazinare este din beton, suprateran, cu V=500 mc. Din rezervorul tampon, apa este distribuita gravitational in reteaua de distributie. Pentru echilibrarea presiunii, in reteaua de distributie sunt amplasate doua vane de reglaj presiune.

Alimentarea cu apa a localitatii se efectueaza in mod continuu.

Metodologia aplicata pentru evaluarea riscurilor:

Evaluarea riscurilor a fost facuta pe baza matricei de evaluare a riscului prin identificares situatiilor periculoase, a pericolelor potentiale, cu evaluarea probabilitatii de producere a pericolelor si evaluarea severitatii consecintelor pe care pericolul l-ar putea produce. Aceasta a avut ca scop ierarhizarea pericolelor identificate, pentru a permite abordarea cu prioritate a pericolului celui mai semnificativ.

In unele situatii, desi prin aplicarea matricii de risc scorul de risc rezultat incadra pericolul cu risc mic datorat probabilitatii de producere (1 data la 5 ani), din cauza severitatii consecintelor am incadrat pericolul cu risc mare (gravitatea pericolului).

Exemplu: o inundatie care poate sa afecteze forajele are o probabilitate de producere mica, avand scorul de risc = 1 (1 data la 5 ani), dar severitatea consecintelor este mare, avand scorul de risc = 5. Conform matricii de risc, riscul ar fi mic (1×5=5), dar pericolul de natura biologica si riscul asupra sanatatii populatiei incadreaza pericolul cu risc mare.

Acest principiu a fost aplicat pentru stabilirea scorului de risc si incadrarea pericolelor in categoria de risc mic/mediu/mare.

Principalele pericole identificate si evaluarea de risc:

In zona de aprovizionare (ZAP) Valea Calugareasca principalele pericole identificate sunt:

  1. Existenta in apa captata din 3 foraje (F2, F3 si F5) a unor concentratii ce depasesc limitele maxime admise pentru indicatorii fier si mangan. Acesti compusi au fost analizati si fac parte din parametrii indicatori care la nivelul actual nu reprezinta un risc asupra sanatatii populatiei. Frecventa de producere (1 data pe saptamana) incadreaza pericolul cu scorul 4, iar severitatea consecintelor (cresterea turbiditatii, schimbarea culorii, gustului si mirosului) incadreaza pericolul cu scorul 3. Scorul de risc rezultat este 12 (3×4) , necesitand investii la statia de tratare. Am incadrat acest pericol cu risc mediu, din cauza naturii pericolului (de natura fizica si chimica si fara un risc imediat asupra sanatatii populatiei).

Solutionare: in prezent este in curs de executie lucrarea de modernizare a statiei de tratare prin introducerea unei trepte de reducere a fierului si manganului. Investitia este promovata de catre UAT Valea Calugareasca si finantata prin programul Anghel Saligny. Pana la implementarea proiectului solutia este aceea de utilizare a apei amestecate cu cea din forajele care inregistreaza valori mici ale parametrilor fier si mangan (forajele 6 si 7), pentru asigurarea unei dilutii.

  1. Defectarea instalatiei de dezinfectie. Este generata de existenta parametrilor fier si mangan in apa captata. In prezenta clorului, acestia precipita si infunda instalatia de dozare a clorului. Frecventa de producere (1 data pe luna) incadreaza pericolul cu scorul 3, iar severitatea consecintelor (posibilitatea aparitiei agentilor patogeni) incadreza pericolul cu scorul 5. Scorul de risc rezultat este 15 (3×5), necesitand investitii la statia de tratare. Am incadrat acest pericol cu risc mare, din cauza naturii pericolului (de natura biologica).

Solutionare: reducerea fierului si manganului – conform precizarilor anterioare. Pana la implementarea proiectului se utilizeaza apa in amestec, iar in situatia in care statia de dezinfectie este defecta, se realizeaza tratare manuala, cu var cloros.

  1. Avarii la reteaua de distributie. Sunt generate de existenta retelelor vechi, cu un grad de uzura avansat. Frecventa de producere (1 data pe luna) incadreaza pericolul cu scorul 3, iar severitatea consecintelor (posibilitatea aparitiei germenilor patogeni) incadreaza pericolul cu scorul 5. Scorul de risc rezultat este 15, necesitand investitii de capital, respective inlocuirea retelelor vechi. Am incadrat acest pericol cu risc mare, din cauza naturii pericolului (de natura biologica).

Solutionare: inlocuirea retelelor vechi. Pana la implementarea lucrarilor de inlocuire, angajatii societatii care efectueaza lucrarile de reparatii sunt instruiti cu privire la modul de remediere a avariilor: izolarea si remedierea urgenta, curatarea, spalarea si dezinfectia retelei la repornire.

 

Evaluarea riscurilor si incadrarea acestora in cele trei categorii: mic, mediu si mare s-a efectuat pe baza experientei membrilor PSA si a literaturii de specialitate, fiind aplicate criterii teoretice. Cunoasterea acestora de catre angajatii societatii si utilizarea masurilor de control  adecvate (proceduri de lucru) instituite corect si monitorizate corespunzator reduc/elimina riscurile, prin crearea unor bariere in calea pericolelor identificate.

Descarca document